Tapeter man minns

gamla tapeter

En del tapeter etsar sig fast i minnet. Det kan antingen bero på att de är speciella, fina eller förknippas med ett visst minne. Det kan också bero på att de är gräsliga!

Tapeter från mitt barndomshem har verkligen sugit sig fast i mitt minnespalats. Jag växte upp i ett hem med en brokig blandning av tapeter från olika decennier. Många av dem hade mycket karaktär med mönster. En av tapeterna var full av grenar med körsbärsblommor och fåglar med långa stjärtfjädrar, en annan var svart med illrosa blommor. Jag minns dem fortfarande med värme och jag kommer ihåg att hemmet blev lite tråkigare och opersonligare när tapeten med fåglarna försvann och ersattes med en betydligt mer diskret och tidsenlig tapet med breda ränder ton i ton.

Jag tycker ofta gamla tapeter är snyggare än många av de tapeter man kan köpa i dag. När jag kollar runt på Hemnet ser jag en del fina exempel. Tyvärr kommer de nog rivas bort, dels för att de inte faller alla i smaken, men framförallt för att de har passerat bäst före och är dags att byta ut. Tapeter blir ju både dammiga, smutsiga och nötta och håller inte hur länge som helst hur fina de än är.

En gång när jag var med och rev ett kök så kom en jättesöt kökstapet fram bakom väggskivorna. Den hade bevarats väl där bakom trots att den måste varit över 30-40 år gammal.

En inredningsstil som jag är glad att jag sluppit uppleva är den där man tapetserat in hela badrummet i en och samma mönstrade våtrumstapet, även taket. Jag blir helt yr av sådana badrum och tror inte jag skulle ge mig på någon sådan renovering hur trendigt det än skulle bli! Just när det gäller våtrumstapeter måste jag nog säga att det oftast inte var snyggare förr, det finns en del snyggt, men också massor som var hiskeligt fult!

Apropå badrum så gillade jag trenden med färgat sanitetsporslin, att man hade handfat, badkar och toalett i någon matchande färg till badrumstapeten. Men det finns ett undantag, sanitetsporslinet i brun-beige, det var inte snyggt. Det verkade dock göras sanitetsporslin i alla möjliga färger, blått, turkost, rosa, gult, orange, grönt så det fanns en hel del annat än det brun-beiga att välja på, även om brun-beige kanske var en mer praktisk färg…

Nu är vi i alla fall sen många år tillbaka till vita badkar, toaletter och handfat. Undrar varför det inte har kommit något roligare? Svart som annars brukar vara populärt i kök och i inredning verkar inte heller ha tagit sig in i badrummen. Det finns säkert någon intressant forskning om det som förklarar varför vi föredrar det vita. Men om du skulle vara sugen på ett badrum i retro-stil så finns det möjlighet att fynda saker på blocket. Det finns också byggnadsvårdsbutiker som kan ha lite specialsortiment.

Nu blev det en liten utsvävning om badrum i allmänhet, men det jag egentligen ville få sagt var att det har funnits en del fina våtrumstapeter genom åren, men att man är glad att slippa se många andra. I dag verkar det dock mest vara kakel som gäller i badrummen så man stöter inte på så många spännande våtrumstapeter längre.