Formgivare och tapeter

fin blomma
Blomma som påminner om blommorna i tapeten Sagoträdet av Josef Frank

Det finns så mycket vackra tyger där ute! En del av dessa tygmönster som formgivits av skickliga textilkonstnärer har även blivit till tapeter. Något jag och många med mig är mycket tacksamma för.

Svenskt Tenn är välkända för sina fina tyger och mönster som designats av Josef Frank som också ritat tapetmönster. Även verksamhetens grundare Estrid Ericsson har skapat ett berömt tygmönster med elefanter på. I dag kan man köpa både Ericssons elefantmönster som tapet och en del av Josef Franks tapeter hos Svenskt Tenn. Priset är visserligen ganska högt och ligger på mellan 790-890 kr per rulle, men mönstren är fantastiska och väl värda sitt pris om man har råd. Dessutom behöver man ju inte tapetsera ett helt rum med dessa tapeter, utan de blir utmärka på en fondvägg till exempel och då behöver det ju inte bli så farligt dyrt.

Men nu mer om tapeterna som skapats av Josef Frank! Söndagsmorgon är en ljus tapet med gräs och blommor på vit botten. Tapeten vårklockor är däremot en av Franks mörkare tapeter. Temat är återigen natur, men denna gång är det svart botten med färgsprakande blommor, gräs och blad. En annan mörk tapet av Josef Frank är Paradiset som sjuder av liv i form av växter, fiskar, träd, vatten och frukt.

Min personliga favorit bland tapeterna hos Svenskt Tenn är dock Sagoträdet, även den ett verk av Frank, som är vit med fantasifulla rödrosa och gula blommor samt gröna små blad. Blommorna påminner mig mycket om en blomsort jag tycker mycket om, men som jag just nu inte kommer på namnet på dumt nog. På bilden här ovan kan du dock se hur blomman jag tänker på ser ut.

Alla dessa tapetmönster designades av Josef Frank under 40-talet, och tänk att de fortfarande är gångbara än i dag! Krysantemer, Eldblomma och Klöverblad är namnet på de andra tapeterna signerade Josef Frank som säljs av Svenskt Tenn.

Om vi tittar på textilsortimentet där Josef Frank bidragit med mängder av mönster så skulle jag verkligen inte tacka nej till att ha några av de mönstren på väggarna. Hans mönster Gröna Fåglar är en av mina absoluta favoriter och om Svenskt Tenn bestämmer sig för att göra tapeter med det mönstret så kommer jag definitivt köpa ett par rullar.

Se en film på hur Josef Franks tapeter skapas:

William Morris

En annan man vars formgivning är högaktuell än i dag är engelsmannen William Morris som skapat populära tyg- och tapetmönster. Precis som i Josef Franks fall är ordet mönster verkligen rätta ordet för att beskriva tapeterna och tygerna som är fulla av detaljer.

Morris mönster finns på mängder av tapeter och tyger, och jag har inte full koll på hela sortimentet men många av mönstren finns att köpa både på tapet och tyg. En del mönster finns också i flera olika färgställningar

Är du intresserad att titta på William Morris tapeter så ta en titt hos Engelskatapetmagasinet.se som har ett stort utbud av högkvalitativa tapeter från kända tillverkare och formgivare. Tapeterna från Morris kostar från 795 kr upp till 1275 kr beroende på mönster.

Om jag återigen får återkomma till några personliga favoriter så är tapeterna Marigold, Pink & Rose, Strawberry Thief, Larkspur och Honeysuckle and Tulip fem av mina favorittapeter från William Morris. Men då ska man också tänka på att jag är svag för mönstrade tapeter!

Scandinavian Designers hos Borås

Jag tänkte avsluta detta inlägg med att tipsa om Boråstapeter som har gjort tapeter av en del av Stig Lindbergs vackra design, bland annat finns mönstret Herbarium som tapet. Lindberg är inte heller den ende kände nordiske formgivaren Boråstapeter har valt att använda mönster ifrån. Även Arne Jacobsen har fått sina mönster tryckt på tapet.

Den 15 juni lovar dessutom Boråstapeter att man kommer lansera en ny kollektion tapeter med Skandinavisk design, kollektionen är döpt till Scandinavian Designers 2 och ska innehålla mönster från Stig Lindberg, Viola Gråsten, Jobs och Arne Jacobsen. Det ser jag med spänning fram emot!