Eco Wallpaper och provtapetsering på datorn

Tapeter från Eco Wallpaper
Tapeter från Eco Wallpaper. Från vänster till höger: Dahlia, bild från Eco Wallpaper. Happy 3866, bild från Wallstore.se. Happy 3854, bild från Wallstore.se

Känner ni till Eco Wallpaper? De har en del snygga tapeter tycker jag. Dessutom har de ett program på sin webbsida där man kan provtapetsera olika rum med de tapeter man är intresserad av, på så sätt får man en bättre bild av hur det kan se ut i verkligheten.

När man letar tapeter på Internet är det ofta svårt att bedöma hur tapeten skulle se ut i ett rum, dels för att det är svårt att uppskatta mönsterstorleken om butiken inte visar hur tapeten blir på en vägg, men också för att det är svårt att veta hur starka/svaga färgerna framstår. Med hjälp av ett sådant här program där man kan provtapetsera på datorn får man en mycket bättre uppfattning om tapeten är intressant eller inte.

En del butiker erbjuder bra bilder som visar hur tapeten ser ut i ett rum, men alla gör inte det och då har man ingenting att gå på. Det som dock är bra med programmet hos Eco, det är att man kan byta rumstyp så vill man ha tapeten i ett kök kan man välja ett kök istället för vardagsrum och så vidare.

Men nu till själva tapeterna! Hos Eco fanns en del häftiga tapeter med 3D-effekt, tapeten är platt men ser ut att ha struktur. En av dem heter Fold och ingår i kollektionen White Light. Den ser ut som om någon har vikt ett papper och jag tycker den är ursnygg. Några andra tapeter i kollektionen FRONT såg ut att vara gjorda av flätat papper, också riktigt snygga tills jag testade att provtapetsera med dem. Tyckte inte riktigt det blev så snyggt som jag hade hoppats på. Det kan ju också vara så att rummet jag provtapetserade var för stort, den här tapeten kanske gör sig bäst på en liten vägg.

Samma fenomen hände när jag testade att tapetsera med Stella från kollektionen Earth, det blev inte alls så som jag hade tänkt mig. Tapeten Dahlia från samma kollektion var däremot jättesnygg! Den blå varianten vill jag ha i ett sovrum.

I kollektionen Happy fastnade jag för nummer 3858 och 3866, två mycket kraftfulla tapeter som verkligen kräver rätt rum och inredning. Sen är det nog inte alla som skulle klara av att bo med de tapeterna heller då de tar stor plats och skriker om uppmärksamhet. Men jag blir glad av dem!

En annan tapet jag blir glad av är Tout Petit 354000 från Intrade. Den ingår egentligen i deras barnkollektion men jag tycker den är supersnygg och tycker den skulle passa i nästan vilket rum som helst. Den har mycket mönster och finns att välja i flera nyanser, jag skulle nog välja den lite svagare färgställningen. En annan barntapet som jag nästan skulle kunna ha i sovrummet, fast bara nästan, det är Cockatoos 03 från Osborne & Little. Den är jättefin men fåglarna är tyvärr lite för barnsligt tecknade.

Brukar ni försöka manipulera rumsuppfattningen med hjälp av tapeter? Till exempel få ett rum att se mindre och mysigare ut med hjälp av exempelvis bokhylletapeter eller blommönstrade tapeter? Man kan ju också få ett rum att verka större med hjälp av randiga tapeter som gör att rummet känns högre med mera. Själv brukar jag nog mest välja tapeter jag gillar och som passar hemmets personlighet och inredningen. Men jag börjar bli mer och mer intresserad av kunskapen om hur man förändrar rumsuppfattningen med hjälp av tapeter. Har hittat en del bra info på nätet och ska fortsätta lära mig mer. Har du något bra inredningstips om hur man gör ett rum större eller mindre så hör gärna av dig! Särskilt intressant är det om du har tips på hur man får ett rum att verka mindre och mysigare utan att det känns tungt och belamrat! De flesta råd jag hittar handlar nämligen om hur man gör rummet luftigare och inte tvärt om, vilket också kan behövas ibland.