Barntapeter

Barntapet med cirkusmotivDet finns så många underbara tapeter för barnrum! Fototapeter är ju förstås ett alternativ i barnrummet om man vill ha något extra personligt, men bland de traditionella tapeterna finns ett fantastiskt utbud just nu.

Tapetbutikerna online har ofta en speciell kategori med barntapeter så man behöver inte leta sig igenom hela sortimentet för att hitta alla tapeter som är skapade för våra små och stora älsklingar.

I utbudet finns alltifrån pedagogiska tapeter med siffror, djur och olika föremål till sagofigurer som Paddington, Nalle Puh och Mumintrollen. En del tapeter är även som hela sagor man kan fantisera och berätta om, andra är mest bara söta eller tuffa.

Tapeter som skapar fantasi och inspirerar till berättelser

I kategorin med tapeter man kan skapa berättelser och fantasier kring finns bland annat tapeterna Oh La La från Borås. På en av tapeterna utgörs mönstret av en karta med klassiska gator, ställen och sevärdheter i Paris. Ett annat exempel är ”How to build a Rocketship” som föreställer en ritning av ett rymdskepp, tapeten är skapad av Wallquest.

Här är några tips på andra tapeter som också hör till samma kategori:

Enchanted Wood från Hibou – djur- och naturfantasi
Medowsweet från Designers Guild – ballonger, väderkvarnar med mera
Drakhimlen från Majvillan – fantasi, drakar och slott

Pedagogiska tapeter

Till skaran av pedagogiska tapeter tycker jag man kan räkna PaperBoys tapet ”Which Came First?”. Mönstret utgörs av olika djur som är ritade i ägg, ett perfekt sätt att upptäcka naturens värld på. När det gäller att upptäcka siffrornas och bokstävernas värld är tapeten Quentins ABC från Osborne & Little ett fint alternativ.

Sagotapeter

Några exempel på tapeter med sagofigurer är företaget Jane Churchills tapeter med Beatrix Potters sagofigurer, Nalle Puh och sagobjörnen Paddington. Man kan också tapetsera väggarna med mumintroll om man vill, det finns många varianter att välja mellan från tillverkaren Mumin.

Mina favoriter och tips

Själv är jag väldigt förtjust i tapeter med gammaldags luftballonger. Om jag skulle inreda ett barnrum skulle jag nog välja en sån tapet. För mig symboliserar de frihet och möjligheter, att lyckas göra det omöjliga och samtidigt läskiga för att kunna upptäcka nya saker. Boråstapeter har en variant jag gillar, Lilleby heter den och ballongseglet finns i antingen svart, blått eller rött tror jag. Egentligen skulle jag vilja ha en lite mer färgglad ballong, mer i stil med tapeten L´envol från Manuel Canovas som säljs hos Engelskatapetmagasinet. Tyvärr är de ballongerna lite väl stora istället, så jakten på den perfekta ballongtapeten får nog fortsätta om jag någon gång får äran eller möjligheten att inreda ett barnrum!

Det kan ju också vara så att det blir för mycket med ett helt rum eller en hel vägg med ballonger, så en fin tavla kanske skulle vara bättre.

Jag har inte gett några exempel på gulliga, söta eller lite tuffare barntapeter. Dessa är lätta att hitta och man behöver inte leta länge för att hitta intressanta alternativ!

Ju större barnen är desto roligare blir det också eftersom de har egna önskemål och tankar om hur de vill ha sina rum. Så om man tapetserar med för barnsliga motiv får man vara beredd på att tapetsera om när barnen vuxit ifrån tapeten. Det kan ju också hända att det ritas en del på tapeterna när barnen är små så man får ha det i åtanke och vara beredd på!